Valtakunnalliset jäynäkisat 2014


Kanahäkki ja kirjohanhia

TEKin järjestämä Valtakunnallinen Teekkarijäynäkilpailu 2014 käynnistyi 15.9. Tänä vuonna joukkueiden mielikuvitusta ei rajoitettu antamalla pakollista teemaa, vaan haluttiin että jäynät olisivat mahdollisimman erilaisia. Edellisvuoden tapaan joukkueiden tehtävänä oli toteuttaa kolme jäynää, joista yksi tuli tehdä ennakkoon ennen varsinaisia kilpailupäiviä. Loppukilpailu käytiin Suomen Chicagossa eli Lahdessa 9.–10.10. Kilpailun etenemistä pystyi seuraamaan Facebookissa ja Twitterissä hashtagilla #jäynä2014.
 
Perinteisen ja ainakin perushumanistille hyvin kryptisen ajo-ohjeen selvittäminen vaati joukkueilta kekseliäisyyttä, matikkapäätä, tekniikan alan substanssiosaamista, huumorintajua ja vähän kärsivällisyyttä. Vihjeitä eteenpäin oli siroteltu niin YouTubeen kuin nettisivujen lähdekoodiin. Tarinan päätähtinä seikkailivat kaikille tutut Albert Einstein ja Ransu-koira. QR-koodista lähteneen loogisen päättelyketjun tuloksena tiensä Lahteen löysi neljä joukkuetta: turkulainen Hermann Group, Tampereen KoRKkaajat, oululainen Optiem ja Hellunfööni Otaniemestä.

Jäynäkilpailu kokoaa teekkarit yhteen

Tuomaristoon oli kutsuttu edustaja jokaiselta teekkaripaikkakunnalta eli Otaniemestä, Lappeenrannasta, Turusta, Tampereelta, Oulusta sekä Vaasata. Ylipäätuomarina toimi TEKin Teekkarivaliokunnan puheenjohtaja Markus Karppanen

Tuomaristo jalkautui jäynäjoukkueiden matkaan tarkastelemaan sopivalta etäisyydeltä, miten jäynäys sujuu. Jäynään tuomari ei saanut osallistua, mutta hän sai kannustaa joukkuetta entistä parempaan suoritukseen! Jäyniä tehtiin ympäri säältään epävakaista Lahtea, mutta tekemisen meininkiä ja jäynäämisen iloa ei keneltäkään puuttunut. 

Illalla joukkueilla oli mukavasti aikaa myös tutustua toisiinsa dokumentoinnin lomassa ja kertailla päivän tapahtumia. Huhujen mukaan osalla joukkueista dokumentointi venähti aamuun asti.

Kaupunki menossa mukana

Perjantain jäynäkatselmuksen alkuun entiset teekkariaktiivit, Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta sekä teknisen- ja ympäristöalan johtaja Matti Kuronen kävivät tervehtimässä kisaajia. Paikalla oli myös niin ikään entinen teekkari Anne Antila Lahden yliopistokeskukselta. Kiitokseksi yhteistyöstä kisojen aikana jokainen sai muistoksi TEKin tupsulakkimukin.

Vuoden 2014 Teekkarijäynääjän tittelin voitti oululainen Optiem, joka sai kiitosta siitä, että se oli onnistunut hyvin höynäyttämään ihmisiä mukaan jäyniinsä. Joukkue kahmaisi myös kolme muuta palkintoa. Sen jäynä Faradei oli yleisön ja tuomariston suosikkijäynä. Lisäksi joukkue sai tunnustusta mainiosta some-näkyvyydestään Facebookissa. Faradei-jäynää kehuttiin kekseliääksi ja monivaiheiseksi. Jäynääjät esittivät testaavansa teleyhteyksiä ja pääsivät jopa ihmisten koteihin tekemään mittauksia. Joukkue myös huomasi ilokseen, kuinka tytön puhelinnumero saadaan 100 % varmuudella.
 
Otaniemen Hellunföönin jäynä Suomen Kirjohanhiseurasta palkittiin parhaana ennakkojäynänä. Joukkueen hanke suojella valkoposkihanhia sisälsi ständeilyn lisäksi nettisivut ja idean hanhikummista. Tuomaristo kehui jäynän ajankohtaisuutta ja toteutuksen laatua, sekä hyvää hassuttelumeininkiä.

Paras ennakkojäynä: 
Suomen Kirjohanhiseura - Hellunfööni (Otaniemi)

Paras Jäynä: 
Faradei - Optiem (Oulu)

Vuoden Teekkarijäynääjä: 
Optiem (Oulu)

Osallistujien suosikkijäynä: 
Faradei - Optiem (Oulu)

#ParasSometus: 
Optiem (Oulu)

Oulu korjasi siis tällä kertaa lähes täyden palkintopotin, mutta missään nimessä muidenkaan jäynät eivät olleet huonoja.

Jäynäkisat saivat näkyvyyttä myös mediassa:

TEK kiittää kaikkia osallistujia huippuhauskasta tapahtumasta sekä kaikkia järjestelyissä mukana olleita suuresta avustanne!