Teekkaripaikkakuntia on seitsemän
Tutustu Suomen teekkarikaupunkeihin:
Espoo | Jyväskylä | Lappeenranta | Oulu | Tampere | Turku | Vaasa
Lisäksi Itä-Suomen yliopisto aloittaa tekniikan koulutukset syksyllä 2023 Joensuussa ja Kuopiossa. Lue lisää täältä.
Missä opiskellaan?
Aalto-yliopisto www.aalto.fi
Yhteisöt:
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta (AYY) ayy.fi
Teekkarijaosto (TJ)
Killat:
Paikkakunnan TOP 3 -tapahtumat:
1. Teekkariperinneviikko
- Milloin? Marraskuun ensimmäinen kokonainen viikko
- Kenelle? Kaikille teekkareille ja teekkarinmielisille
- Mitä tapahtuu? TKY:n vuosijuhlaviikon jalanjäljissä järjestettävä Teekkariperinneviikko huipentuu Teekkariperinnejuhlaan ja Teekkarisillikseen. Itse viikon ohjelmassa on tapahtumia erilaisista sitseistä perinneiltaan ja klubitunnelmasta approon. Vuotuisen teekkarilaulukilpailun voittaja julkaistaan Teekkariperinnejuhlassa.
- Järjestäjä: Teekkarijaosto
- Mikä on parasta? Sillis.
- ayy.fi/fi/teekkariperinnejuhla
2. Otatarhan ajot ja Lakinlaskijaiset
- Milloin? 30.9.
- Kenelle? Kaikille opiskelijoille
- Mitä tapahtuu? Päivällä opiskelijajoukkueet kisaavat itse rakentamillaan, ihmisvoimin toimivilla, mitä mielenkiintoisimmilla ajoneuvoilla Otatarhan ajoissa. Tapahtumassa on yleensä myös paljon muuta oheisohjelmaa. Illalla juhlitaan Lakinlaskijaisia Dipolissa ja lasketaan lakit talvilevolle. Juhlissa esiintyy eturivin artisteja ja bilefiilistä nostattavat usein muun muassa karaoke ja erilaiset DJ:t.
- Järjestäjä: Teekkarijaosto
- Mikä on parasta? Tapahtumarikas päivä syys-lokakuun ankeuteen
- lakinlaskijaiset.fi
3. Laskiaisrieha ja Gravitaatio
- Milloin? Laskiaistiistaina
- Kenelle? Kaikille opiskelijoille
- Mitä tapahtuu? Laskiaisrieha kokoaa tuhannet pääkaupunkiseudun opiskelijat laskemaan mäkeä Ullanlinnanmäelle. Yhdistykset ja yritykset tarjoilevat erilaista lämmikettä ja puuhaa. Riehan kruunaa akateeminen mäenlaskukilpailu. Kaivopuiston tuulessa hyytyneet jäsenet saa lämmiteltyä illan Gravitaatio-bileissä, joissa on viime vuosina nähty muun muassa Günther, Cheek ja Haloo Helsinki!
- Järjestäjä: Vapaateekkarit, AYY ja Teekkarijaosto
- Mikä on parasta? Kelkka
- laskiaisrieha.fi
- gravitaatio.fi
Teekkarit Otaniemessä
Wapun ilosanomaa jakaa Radiodiodi. Teekkariwappu saapuu Otaniemeen vain, jos Fuksimajuri päättää julistaa wapun. Otaniemen (mahdollinen) wappu starttaa kunnolla viimeistään Jäynäfinaalista ja kulloisenkin wappulehden julkistuksesta. Vuorovuosina ilmestyvät wappulehdet Äpy ja Julkku. Killat ja muut toimijat järjestävät huiman määrän erilaisia tapahtumia wappuviikon ajan. Fukseille oman wappuohjelmansa tarjoavat Fuksipeijaiset, jotka määrittävät, missä järjestyksessä fukseille jaetaan teekkarilakit wappuaaton aamuna. Kun lakit on jaettu, kajautetaan Servin Mökin katolta Wappuriehan julistus, jota saapuu katsomaan tuhansia nykyisiä ja vanhoja tieteenharjoittajia. Dipolin Wapussa keskiyöllä, kun kuu vaihtuu toukokuuksi, useimmat fuksit painavat ensimmäistä kertaa päähänsä teekkarilakin. Wapunpäivän brunssia nautitaan Ullanlinnanmäellä.
Aalto-yliopisto aloitti toimintansa 1.1.2010. Se yhdisti Teknillisen korkeakoulun, Helsingin kauppakorkeakoulun ja Taideteollisen korkeakoulun. Tämä luo uutta, aaltolaista opiskelijakulttuuria Otaniemeen.
Otaniemen teekkarilakki on kuusikulmainen. Vuori on tekniikanpunainen. AYY:n ruotsinkielisen osakunnan Teknologföreningenin lakin vuoren värit ovat punainen ja keltainen.
AYY:n kuntanauhan värit ovat purppura ja hopea. Nauhaa voivat käyttää ylioppilaskunnan entiset ja nykyiset jäsenet sekä sen työntekijät. Tekniikanpunainen teekkarinauha, jossa on kaksi valkoista raitaa, on TKY:n peruja, mutta edelleen käytössä. Sitä kannetaan ylioppilaskunnan nauhan alla. Teknologföreningenillä on oma kuntanauhansa, jonka värit ovat punainen-keltainen-punainen.
Takaisin sivun alkuun
Missä opiskellaan?
Jyväskylän yliopisto jyu.fi
Killat:
Linkki Jyväskylä ry - tietotekniikan ainejärjestö Musta-siniset haalarit.
Teekkarit Jyväskylässä
Jyväskylän ensimmäinen teekkarifuksisyksy alkoi pandeman loppuvaiheilla vuonna 2021. Vaikka pandemian takia alku olikin haastava, saivat fuksit suunniteltua Jyväskylän oman teekkarilakin, jonka he saivat painaa päihänsä Wapunaattona 30.4.2022. Wapunaattona järjestettiin myös ensimmäinen kaste hyiseen Jyväsjärveen.
Takaisin sivun alkuun
Missä opiskellaan?
LUT-yliopisto www.lut.fi
Yhteisöt:
LUT-yliopiston ylioppilaskunta (LTKY) ltky.fi
Killat:
Kaikki killat
Paikkakunnan top 3 -tapahtumat
1. Suomen pisin wappu
- Milloin? Huhtikuun alusta toukokuun 2. päivään, yhteensä reilut 3 viikkoa
- Kenelle? Kaikille opiskelijoille ja kaupunkilaisille
- Mitä tapahtuu? Tapahtumia riittää jokaiselle päivälle, laidasta laitaan.
- Mikä on parasta? Päästä juhlimaan kavereiden kanssa lukuvuoden päätöstä ennen kesätöihin lähtöä ja viettämään aikaa yhdessä koko opiskelijaporukan voimin.
- ltky.fi/suomenpisinwappu/
2. Fuksiviikot
- Milloin? Fuksiviikot alkavat lukukauden alkaessa ja kestävät kaksi viikkoa
- Kenelle? Fukseille, mutta tapahtumat ovat avoimia tietysti myös vanhemmille opiskelijoille
- Mitä tapahtuu? Jokaiselle päivälle on keksitty ohjelmaa, jotta fuksit pääsevät tutustumaan toisiinsa ja lappeen Rantalaiseen opiskelijakulttuuriin. Fuksiviikkoihin kuuluvat muun muassa lappeen Rantalaisten fuksilakkien teko vanhoista ylioppilaslakeista, fuksipromootio, fuksisuunnistus, fuksiolympialaiset sekä cocktail-bileet Lappeenrannan keskustassa.
- Mikä on parasta? Tutustua uusiin kasvoihin. Vanhemmille opiskelijoille ja järjestäjille se, että pääsee kertomaan omista kokemuksista uusille fukseille ja näkee kesän jälkeen omat vanhat kaverit.
- ltky.fi/opiskelijalle/uudet-opiskelijat/
3. PowiCup
- Milloin? Helmikuun alussa
- Kenelle? Tapahtuma on suunnattu kaikille Suomen opiskelijoille, usein teekkarijoukkueita saapuu esimerkiksi Oulusta. Lisäksi tapahtuman Firmasarjassa pelaavat lähiseudun yritysten edustajat.
- Mitä tapahtuu? PowiCup on kyykkäturnaus. Yliopiston viereiset parkkipaikat muutetaan kyykkäkentiksi, joukkueet kisaavat päivän aikana ja illalla juhlitaan jatkobileissä.
- Mikä on parasta? Nauttia kirpeästä talvi-ilmasta haalarit päällä ja kannustaa parhaat joukkueet voittoon.
- cup.powi.fi/
Teekkarit lappeen Rannassa
Lappeenrannassa toimii kahdeksan teekkarikiltaa ja kauppatieteilijöiden ainejärjestö. LUT järjestää opetusta myös Lahdessa. Lisäksi LAB-ammattikorkeakoulun puolelta opiskelijaporukkaa vahvistaa viisi eri opiskelijayhdistystä. Kaikilla killoilla ja järjestöillä on oman värisensä haalarit. Haalareihin ommellaan erilaisten haalarimerkkien lisäksi esimerkiksi kiltojen emäntien ja isäntien (EI-sektorin) tunnukset kaulukseen sekä puheenjohtajien nauhat.
Wapun ilosanomaa jakavat Norpparadio ja wappulehti Hässi. Wappuna ylioppilastalon lipputankoon vedetään Wappulippu, jota koristaa teekkarilakki, ja luetaan Wappuriehan julistus. Wappu on Suomen pisin ja kestää noin kuukauden ajan. Wapun aikana killat maalavat logonsa Punkkerimäkeen lähelle yliopistoa. Wapun aikaan Wipelletään Lappeenrannan keskustan baarien appro-kierroksella, ajetaan keskustassa KRuisinKi-tapahtumassa, vedetään ylle toogat, fuksit kisaavat fuksitehtävissä ja wappuaattona lakitetaan Kurkipatsas. Wappuaattona fuksit laskevat liukumäkeä pitkin sataman veneenlaskupaikalla Saimaaseen ja saavat teekkarikasteen. Kastetut ja tarpeeksi pisteitä keränneet fuksit saavat laittaa uudet teekkarilakkinsa päähän wappuaaton bileissä keskiyöllä Teekkarihymnin laulamisen jälkeen. Vapunpäivän brunssi nautitaan Linnoituksen valleilla. Lisäksi koko Wapun ajan yliopiston lähettyvillä olevassa puistossa palaa Wappunotskit.
Sitseillä ja vuosijuhlilla lauletaan Punamustasta, joka sisältää Etelä-Karjalaisia lauluja. Lappeenrannassa sitseillä on harvoin punishmenteja, mutta esimerkiksi pöytäkunnittain tehtyjä esityksiä nähdään usein. Sitsit aloitetaan Krokotiili Genan syntymäpäivälaululla ja päätetään Ikuisen teekkarin lauluun sekä Karjalaisten lauluun.
Teekkarilakki on seitsemänkulmainen ja siinä on Aalef-kirjaimen muotoinen kokardi (myös kyltereillä ylioppilaslakissa). Vuori on puna-musta.
LTKY:n kuntanauhaa saavat käyttää ylioppilaskunnan jäsenet akateemisissa juhlatilaisuuksissa sekä LTKY:aa edustettaessa. Nauhan värit ovat musta-punainen-musta. LTKY:n hallitus ja edustajiston puheenjohtajisto, LTKY:n pääsihteeri sekä henkilöt, jotka ovat saaneet ansiomerkin saavat käyttää hallituksen ja puheenjohtajiston nauhaa. Se on kooltaan kaksinkertainen, mutta samanvärinen kuin kuntanauha.
Takaisin sivun alkuun
Missä opiskellaan?
Oulun yliopisto www.oulu.fi/yliopisto
Yhteisöt:
Oulun yliopiston ylioppilaskunta (OYY) www.oyy.fi
Oulun Teekkariyhdistys ry (OTY) www.oty.fi
Killat:
Kaikki killat
Paikkakunnan top 3 -tapahtumat
1. Wappu
- Milloin? Wapun tienoilla
- Kenelle? Kaikille wappumielisille
- Mitä tapahtuu? Oululainen Teekkariwappu alkaa yleensä noin 1–2 viikkoa ennen wappupäivää ja on erittäin tapahtumarikas: jokaiselle päivälle riittää aktiviteettia. Tapahtumien skaala yltää aina BBQ-bileistä wappusitseihin ja wapputempauksiin. Fuksien wapun kohokohtana kimmeltävät luonnollisesti waattona järjestettävät fuksiuitot ja tietysti wappupäivän aamuyöllä tapahtuva lakitus, jossa tuoreet Teekkarit saavat vihdoin painaa Teekkarilakin päähänsä. Oululaisen Teekkariwapun suurin erikoisuus on kuitenkin Wesibussi eli Linja 69, jonka kyydissä voi kulkea wappuna ympäri Oulua keskeyttämättä bileitä. Wesibussi on myös perinteinen tempaus ja sen tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen.
- Mikä on parasta? Yhdessäolo ja iloinen wapputunnelma!
- Paraswappu.fi
2. Laskiainen
- Milloin? Laskiaistiistaina
- Kenelle? Kaikille hyvästä kevättunnelmasta nauttiville ja hurjapäisille mäenlaskijoille
- Mitä tapahtuu? Laskiainen on Oulun yliopiston Koneinsinöörikillan järjestämä, jo yli 50-vuotias tapahtuma, joka kerää suuren joukon opiskelijoita nauttimaan keväisestä mäenlaskusta. Päivä alkaa hyväntekeväisyysmyyjäisillä keskustassa, jonka jälkeen itse laskiaistapahtumassa kilpaillaan kolmessa sarjassa. Yleisessä sekä isokenkäisten sarjoissa lasketaan kolmen hengen joukkueissa ahkiolla mäkeä alas ja juostaan porukalla ahkion kanssa takaisin ylös. Modified-sarjassa killat kisailevat ajankohtaisimmasta laskuvälineluomuksesta. Laskuvälineen tulee säilyä ehjänä kutakuinkin yhden (1) laskun ajan. Päivän kruunaavat laskiaisen iltapippalot.
- Mikä on parasta? Reipas mäenlaskumeininki ja upeat modified-sarjan laskuhäkkyrät!
3. Fuksisuunnistus
- Milloin? Syyskuussa, kun fukseus on kaikista väkevintä
- Kenelle? Fukseille
- Mitä tapahtuu? Tapahtumassa fuksit kisailevat pienryhmittäin toisia ryhmiä vastaan rastisuunnistuksen jalossa lajissa. Suunnistuksen teema vaihtelee vuosittain ja ryhmät voivatkin päästää luovuutensa valloilleen keksiessään mitä osuvimpia teemaan liittyviä joukkueita. Rastit sijaitsevat ympäri Oulua ja niiden aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. Toki myös vanhemmatkin opiskelijat pääsevät nauttimaan tapahtuman riemusta rastivahteina. Vaikka kilpailu voitosta on ankaraa, on pääasiana pitää hauskaa. Ryhmänä hauskanpito onkin todettu vuosien varrella voittoisaksi taktiikaksi
- Mikä on parasta? Fuksien energisyys ja riemu!
Teekkarit Oulussa
Wapun ilosanomaa jakavat Rattoradio ja Oulun Arkkitehtikillan toimittama wappulehti Ööpinen. Rattoradio on oululaisten korkeakouluopiskelijoiden yhdessä tekemä Wappuradio, joka sisältää monipuolisen iloista ja riemukasta ohjelmaa. Jokawappuisessa Ööpisgaalassa taas Oulun Arkkitehtikilta julkaisee wappulehti Ööpisen, jonka jokavuotisena tavoitteena on alittaa edellisen vuoden huumorin taso sekä ylittää hyvän maun rajat.
Kuten sanottua, oululainen teekkariwappu alkaa yleensä hyvissä ajoin ennen wappupäivää. Wappuohjelmaa riittää jokaiselle päivälle, suurimpana erikoisuutena ympäri Oulua rullaava Wesibussi. Wappuviikon sisältämiä perinteikkäitä tapahtumia ovat aiemmin mainittujen lisäksi muun muassa kirkkovenesoudut, wappureivit, shampanjamatinea ja fuksikisat, jossa eniten fuksipisteitä vuoden aikana keränneet fuksit kilpailevat uintijärjestyksestä. Lisäksi uusia tapahtumia kehitellään tasaisesti, joista esimerkkinä suuren suosion saavuttanut wappu beer pong.
Oulun Teekkarilakin muoto on saanut vaikutteita neljän tuulen lakista, ja lakin päällinen jatkuukin sivulle tupsun narua mukaillen ”tipaksi”. Lakin vuori on sinivalkoinen. Oulussa myös lakin tupsunyöriin solmitaan wappuisin solmu kuvaamaan hengissä selvittyä oululaista TeekkariWappua. Solmuja voi siis olla 1–4 kappaletta, jonka jälkeen n. vuoden teekkari korvaa ne vetosolmulla. Teekkarin valmistuessa diplomi-insinööriksi tai arkkitehdiksi solmut aukaistaan ja naru (yritetään) suoristaa. Kokardina lakissa käytetään kunkin killan omaa tunnusta. Oulun Teekkariyhdistyksen puheenjohtaja pitää kuitenkin lakissaan yhdistyksen tunnusta. Sen lisäksi lakin tipassa pidetään killan tai OTY:n kokardia merkkinä hallitusvuodesta.
Oulun Teekkariyhdistyksen nauhan värit ovat sininen, valkoinen ja punainen tässä järjestyksessä: sininen-valkoinen-sininen-punainen-sininen-valkoinen-sininen. Nauhaa myydään kilometrihintaan. OYY:n kuntanauhassa on kolme sinistä raitaa, joiden väleissä on valkoiset raidat. Näiden lisäksi OTY:n puheenjohtajalla on nauha, joka väritykseltään vastaa OTY:n nauhaa, mutta on huomattavasti leveämpi ja siinä on ruusuke.
Takaisin sivun alkuun
Missä opiskellaan?
Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella www.tuni.fi
Yhteisöt:
Tampereen ylioppilaskunta (TREY) trey.fi
Tampereen teekkarit ry tampereenteekkarit.fi
Killat:
Paikkakunnan top 3 -tapahtumat
1. Teekkarikaste, Suomen Neidon lakitus ja Suomen tapahtumarikkain Wappu
- Milloin? Tamperelainen TeekkariWappu alkaa Tampin paljastuksesta ja kestää noin kaksi viikkoa.
- Mitä tapahtuu? Fuksien Teekkarikaste 1.5. sekä Suomen Neito -patsaan lakitus ovat perinteisiä ja näkyvimpiä teekkariwapun tapahtumia.
- tampereenteekkarit.fi/teekkarikulttuuri/wappu
2. Akateemisen kyykän MM-kilpailut
- Milloin? Helmikuussa
- Mitä tapahtuu? Kyykkäkausi huipentuu Akateemisen kyykän MM-kilpailuihin. Kilpailu kerää Tampereelle Hervantaan vuosittain yli 4 000 osallistujaa ja se onkin Suomen suurin yksipäiväinen opiskelijaliikuntatapahtuma. Osallistujia tulee Suomesta ja ulkomailta.
- www.kyykka.fi
3. Fuksisuunnistus
- Milloin? Fuksisyksynä
- Kenelle? Fukseille
- Mitä tapahtuu? Tapahtuma on kaupunkisuunnistus Tampereella.
Teekkarit Tampereella
Wapun ilosanomaa jakaa Rakkauden Wappuradio ja wappulehti Tamppi. Tamperelainen teekkariwappu alkaa huhtikuun puolenvälin jälkeen wappulehti Tampin julkistuksella ja Colours-bileillä. Näkyvimmät tapahtumat ovat Suomen neito -patsaan lakitus ja wapunpäivän teekkarikaste. Nosturit dippaavat kahdella korilla kasteluvan saaneet fuksit hyiseen Tammerkoskeen. Kasteluvan saa keräämällä 300 pistettä fuksivuoden tapahtumista. Fuksit jäävät koskeen kuolemaan ja koskesta nousee teekkareita. Teekkarilakin saa painaa päähänsä wappuaattona puoliltaöin.
Tampereen teekkarilakki on kuusikulmainen. Vuori on tekniikanpunainen.
Tampereen Teekkarit ry toteuttaa teekkarikulttuuria Tampereella.
Takaisin sivun alkuun
Missä opiskellaan?
Turun yliopisto www.utu.fi/fi/yliopisto
Åbo Akademi www.abo.fi
Yhteisöt:
Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) www.tyy.fi
Åbo Akademis Studentkår www.studentkaren.fi
Killat:
Teekkarikomissio / Teknologkomissionen
Paikkakunnan top 3 -tapahtumat
1. Eldprowet
- Milloin? 29.4.
- Kenelle? Fukseille
- Mitä tapahtuu? Fuksit joutuvat osoittamaan tiukan kahdeksan tunnin rastikierroksen aikana teekkarikelpoisuutensa. Ilman tätä suoritusta ei lakkia saa Wappuna! Kierroksella fuksi tutustuu kaikkiin turkulaisiin teekkarikiltoihin heidän perinteisillä rasteillaan. Myös vanhat pääsevät osallistumaan rastien järjestämiseen.
- Järjestäjä: Teekkarikomissio ja kaikki Turun teekkarikillat sekä joukko muita sidosryhmiä, mukaan lukien TEK
- Mikä on parasta? Hullunhauskat rastitehtävät ja fuksien luovat ratkaisut niihin sekä muihin teekkareihin tutustuminen.
- teekkariwappu.fi
2. FIA-Cup
- Milloin? Lokakuu ja helmikuu
- Kenelle? Teekkareille, jolla on jano ja kilpailuhenkeä
- Mitä tapahtuu? FIA-Cup turnauksessa pelataan FIA-lautapeliä (Kimblen tyyppinen lautapeli) kahden hengen joukkueissa. Pelien voittajajoukkueet jatkavat pelaamista, kunnes lopullinen voittajapari on löytynyt. Pelinappuloiden sijaan käytetään shottilaseja, jotka täytetään kossu-colalla, mikä tuo lisähaastetta peliin. Voittamiseen tarvitaan siis sekä nokkeluutta että kestävyyttä. Tapahtuma järjestetään kaksi kertaa vuodessa.
- Järjestäjä: Kemistklubben
- Mikä on parasta? Turnaus on täynnä jännitystä ja yllättäviä tilanteita.
- kemistklubben.abo.fi
3. Kääliösitsit
- Milloin? Wappu-viikolla
- Kenelle? Kääliöille
- Mitä tapahtuu? Kääliö on lyhenne sanoista Känni Ääliösitsit. Teekkari laulaa mieluummin kuin hyvin, ja näillä sitseillä käyttää myös viisasten juomaa samoin. Näiden sitsien jälkeen harvoin kuulee sanonnan ”oispa kaljaa”.
- Järjestäjä: Digit ja Nucleus
- Mikä on parasta? Laulut!
- teekkariwappu.fi
Teekkarit Turussa
Turussa teekkarikulttuuria on edustanut pitkään yksinään Kemistklubben vid Åbo Akademi rf. joka on perustettu vuonna 1923. Vuonna 1999 alkaneiden tietotekniikan koulutusohjelmien myötä turkulaisten teekkarikiltojen määrä kolminkertaistui. Åbo Akademille perustettiin Datateknologerna vid Åbo Akademi rf ja Turun yliopisto sai ensimmäisen teekkariainejärjestönsä, Digit ry. Vuonna 2007 alkoi Turun yliopistossa biotekniikan DI-koulutus ja Turku sain neljännen teekkarikiltansa, Nucleus ry:n. Vuonna 2020 Turun yliopistossa alettiin kouluttamaan kone- ja materiaalitekniikka, joille perustetiin loppuvuodesta omat kiltansa, Machina ry ja Adamas ry.
Åbo Akademin killoissa puhutaan pääosin ruotsia ja Turun yliopiston killoissa suomea. Molempien yliopistojen teekarikiltojen yhteistyön helpottamiseksi perustettiin vuonna 2000 Teekkarikomissio, jonka jäseniä ovat kaikki turkulaiset teekkarikillat.
Wapun ilosanomaa jakavat wappulehdet Pönkeli ja Tekniska Åtgärderin wappuversio Tarvliga Avsikter. Pönkeli on Turun yliopiston teekkareiden toimittava vuosittain ilmestyvä lehti, joka ilmestyy vuosittain erilaisissa formaateissa. Pönkelin edeltäjä Pilde & Napander julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2001. Lehden tekoa koordinoi wappulehtitoimikunta ja sen tuottama voitto ohjataan Wapun järjestelyihin.
Turkulainen teekkariwappu alkaa maaliskuun lopussa teekkarikiltojen yhteisillä Wapunaloitusbileillä. Pari viikkoa ennen varsinaista wappua meno alkaa tiivistyä: ohjelmassa on muun muassa bileitä ja sitsit. Fuksikasteen virkaa hoitaa rastikierros Eldprovet. Ne fuksit, jotka läpäisevät kierroksen ja korkeakoulukohtaiset tavoitteet kunniakkaasti, saavat teekkarilakin wappuaattona Yliopistonmäellä. Lakit painetaan päähän Vartiovuorenmäellä klo 18, jonne marssitaan lippukulkueena.
Turkulainen teekkarilakki on pyöreä ja tupsun nauha alkaa lakin reunasta. Turun yliopistossa opiskelevilla teekkareilla on ylioppilaskunnan kultainen kokardi lipan yläpuolella ja lakissa on sinivalkoinen vuori. Åbo Akademin lakissa vuori on keltamusta ja kokardina toimii ÅAS:n lyyra.
TYY:n kuntanauha on sinivalkoinen. Sitä voivat käyttää ylioppilaskunnan hallituksen ja edustajiston varsinaiset jäsenet sekä toimihenkilöt. Se voidaan myöntää myös ansioituneille muille toimijoille. Åbo Akademis Studentkårin kuntanauhan värit ovat keltainen ja musta ja sitä saavat käyttää kaikki ylioppilaskunnan jäsenet. Nauhoja käytetään ensisijaisesti vuosijuhlissa. Teekkarikilloilla ja teekkarikomissiolla on lisäksi omat nauhansa.
Takaisin sivun alkuun
Missä opiskellaan?
Vaasan yliopisto www.uva.fi
Åbo Akademi www.abo.fi/vasa
Yhteisöt:
Vaasan yliopiston ylioppilaskunta http://vyy.fi
Åbo Akademis Studentkår www.studentkaren.fi
Killat:
Paikkakunnan top 3 -tapahtumat
1. Äänenawaus
- Milloin? Wapun aikaan. Tapahtuma sijoittuu yleensä Vaasan Wappuputkinnon alkupuolelle ennen lukuisia sitsejä.
- Kenelle? Kaikille opiskelijoille alasta riippumatta
- Mitä tapahtuu? Illanviettoon kuuluu perinteisten sitsilaulujen lisäksi uusia tai muuten vaan vähemmän kuuluja sävellyksiä. Tapahtumassa on myös laulukilpailu, jossa kilpaillaan itse tehdyillä lauluilla eri kategorioissa. Tapahtuma on rento ja sen tarkoituksena on valmistella ihmisiä tulevaan wappurupeamaan.
- Mikä on parasta? Uudet ja vähemmän kuullut laulut sekä ihmisten kekseliäisyys ja luovuus laulukilpailussa.
2. Eroottiset iltamat
- Milloin? Wapun aikaan
- Kenelle? Kaikille opiskelijoille alasta riippumatta
- Mitä tapahtuu? Heti aamulla Rubbarit järjestävät Epäeroottisen aamubrunssin, joka on höystetty jallupainotteisella simalla ja mukavalla yhdessäololla. Illan tullen ja pimeyden laskeuduttua on aika järjestää itse Eroottiset iltamat. Iltamat sisältävät sitsit, jotka pyrkivät olemaan aina "hieman" tavallisia eroottisemmat. Sitsien teema vaihtelee fetisseistä toisiin. Sitsit ovat hyvin teekkaripainotteiset, mutta tapahtuma on aina tarkoitettu kaikille opiskelijoille alasta riippumatta. Sitsien jälkeen luvassa on usein muuta teemaan sopivaa viihdettä. Eroottiset ovat wapun yksi kohokohta.
- Mikä on parasta? Wapun parhaat sitsit, teekkarihenkinen ilmapiiri ja huoleton meno.
3. Kansalliset Lumenveistot
- Milloin? Tammikuussa (riippuen tietysti aina sää- ja lumitilanteesta)
- Kenelle? Kaikille opiskelijoille alasta riippumatta
- Mitä tapahtuu? Tapahtuma on mukavahenkinen ja nimensä veroinen: tarkoituksena on siis luoda upeaakin upeampi lumiveistos, jonka kanssa sitten kilpaillaan veistojen herruudesta. Tapahtuma on kerännyt paljon positiivista huomiota kaupungilta ja se antaa hyvän mielikuvan teekkareiden toimista.
- Mikä on parasta? Ihmisten luovuus ja päivätapahtuman rentous.
Teekkarit Vaasassa
Vaasan teekkariporukka on melko pieni, mutta sitäkin aktiivisempi ja tiiviimpi.
Tutti ry:llä on oma peräkärrysauna, joka kiertää vuoden aikana useissa opiskelijatapahtumissa saunottaen juhlakansaa. Saunan voi nähdä esimerkiksi Lumenveistoissa ja vappuaaton piknikillä.
Wapun ilosanomaa jakavat wappuradio Wapina ja wappulehti Wapina. Wappuradio Wapina on wapun parasta kuunneltavaa myös muidenkin kuin teekkareiden mielestä. Wappulehti Wapinan julkistaminen käynnistää ylioppilaskunnan viralliset wapputapahtumat. Wapinan toimituksesta vastaavat pikkuruskeat herrasmiehet eli Rubbarit, jotka tunnistaa ruskeista haalareista. Wappuna teekkarit kisailevat muiden alojen opiskelijoiden kanssa muun muassa mölkyn ja soudun parissa. Fuksien teekkarikaste järjestetään Vaasan kaupungintalon suihkulähteessä wapunpäivänä. Kasteen jälkeen tuoreet teekkarit viedään saunaan ja wappusillikselle. Wappupiknik nautitaan Hovioikeudenrannassa.
Haalarit Vaasassa ovat kaikilla opiskelijoilla (pääsääntöisesti) punaiset, opiskelualasta riippumatta. Tämä tuo hyvää yhtenäisyyttä yliopistolle.
Tutin omat sitsit, kuten lakinlaskijaiset ja pikkujoulusitsit, noudattavat teekkariperinteiden mukaista sitsikulttuuria, mutta muuten Vaasaan on vuosien varrella muotoutunut varsin omanlaisensa sitsikulttuuri. Laulut ovat tietysti tärkeässä osassa.
Vaasan yliopiston teekkarilakki noudattaa tuttua kuusikulmaista muotoa. Lakin vuoren värit ovat keltainen ja punainen. Kokardi on kultaista kapsyyliä muistuttava ja siinä on keskellä Vaasan lyhde. ÅA:ssa opiskelevat vaasalaiset teekkarit käyttävät samanlaista lakkia kuin Turun ÅA:ssa opiskelevat teekkarit sillä erolla, että vuori on VY:n teekkareitten tapaan punakeltainen.
VYY:n kuntanauhassa on kaksi väriä, keltainen ja punainen. Se on tarkoitettu kaikille ylioppilaskunnan jäsenille käytettäväksi akateemisissa tilaisuuksissa. Tutti ry:n ainejärjestönauhan pohjaväri on keltainen ja siinä on kaksi mustaa raitaa. Nauhaa saavat käyttää Tutti ry:n jäsenet akateemisissa juhlissa.
Takuuteekkari-hanke järjestää Vaasan teekkareille ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen mahdollisuuden kesätyöpaikkaan. Hanketta vetää Vaasan yliopiston teknillinen tiedekunta.
Takaisin sivun alkuun
Kuva: TTY:n kuva-arkisto